Κάθε μέρα τα παιδιά βομβαρδίζονται από ποικίλες πληροφορίες. Η κριτική σκέψη  είναι μια σημαντικότατη δεξιότητα ζωής. Είναι απαραίτητο να διδάξουμε στα παιδιά από νωρίς την κριτική σκέψη, η οποία θα τα βοηθήσει να πετύχουν σε όλους τους τομείς της  ζωής τους. Με σοφία, ψυχραιμία κι αυτοπεποίθηση.

Η κριτική σκέψη μάς βοηθά στο να αναλύουμε και να αξιολογούμε πληροφορίες κι ερεθίσματα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προσδιορίζουμε με νηφαλιότητα και σύνεση την εγκυρότητα και τη βαρύτητά τους. Ακόμη, η κριτική σκέψη οδηγεί σε λύσεις και στην αντιμετώπιση ενός θέματος.

Η διδασκαλία των παιδιών ως προς την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης είναι ένα ακόμη σημαντικό λιθαράκι στην ανατροφή τους, αφού με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να σχηματίζουν την δική τους άποψη και να καταλήγουν στα δικά τους συμπεράσματα βάσει των προσωπικών τους κριτηρίων. Ταυτόχρονα γίνονται και ανεξάρτητα άτομα.

Ακολουθούν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στα παιδιά την κριτική σκέψη:

  • Γίνετε ή δώστε τους ένα καλό πρότυπο. Τα παιδιά μιμούνται ειδικά ό,τι συμβαίνει κοντά τους, οπότε ευκαιρία είναι να τα εμπνεύσετε με έναν πολύ ισορροπημένο τρόπο.
  • Παίξτε μαζί τους. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια και συνομιλήστε για οτιδήποτε τα ενδιαφέρει.
  • Μάθετέ τα να λύνουν προβλήματα και να μην προσδιορίζονται από αυτά. Ζητήστε τους να σκεφτούν τουλάχιστον 2-3 τρόπους επίλυσης ενός θέματος που τα απασχολεί.
  • Ενθαρρύνετε τα να κάνουν ερωτήσεις, απαντήστε με ειλικρίνεια σε ό,τι σας ρωτήσουν ή ανακαλύψτε μαζί τις απαντήσεις.
  • Παροτρύνετέ τα να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, π.χ. πώς θέλουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Παράλληλα, μάθετέ τα να λένε «όχι, ευχαριστώ» σε οτιδήποτε δεν θέλουν να κάνουν, όπως π.χ. να πάνε σε μια εκδήλωση. Όσο μεγαλώνουν, μιλήστε τους για το εκφοβισμό και για την ορθή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αναγνωρίζουν από μόνα τους τυχόν προβληματικά «σημάδια».
  • Ανοίξτε το μυαλό τους. Σαν ένα άλλο παράθυρο, το μυαλό πρέπει να μένει ανοιχτό ώστε να μπορούν να μπουν μέσα ιδέες, εικόνες, φρέσκο οξυγόνο. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι για να έχουν κριτική σκέψη είναι απαραίτητο να παραμένουν αντικειμενικά, αξιολογώντας ιδέες δίχως ίχνος προκατάληψης.

Οι παραπάνω δεξιότητες συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να παίρνουν πιο ισορροπημένες αποφάσεις, να δημιουργούν υγιείς σχέσεις και να αποφασίζουν τα ίδια για τα πιστεύω τους. Δεξιότητες, που θα τα συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.