Η ανατροφή του παιδιού από έναν γονιό που είναι γνήσιος, αυθεντικός, αληθινός, είναι ένα από τα πιο θετικά στοιχεία προς όφελος του παιδιού, μια και έτσι θα μάθει να είναι και το ίδιο ειλικρινές, πρώτα με τον εαυτό του και μετά με τους άλλους.

Πολλοί γονείς διαχειρίζονται ευκολότερα τα θετικά συναισθήματα παρά τα δύσκολα κι αρνητικά. Έτσι μαθαίνουν και τα παιδιά λιγότερα πράγματα για αυτού του είδους τα συναισθήματα και ακολουθούν την ίδια συμπεριφορά με τους γονείς τους.

Για να είστε πιο αυθεντικοί αλλά και να βοηθήσετε πραγματικά τα παιδιά σας, καλό είναι να μάθετε στον εαυτό σας αλλά και σε εκείνα να είναι πάντοτε ειλικρινή και να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μόνο έτσι θα βρεθούν στον δρόμο προς την ευτυχία.

Εξηγήστε τους πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια στη ζωή τους και το να έχουν το θάρρος να μιλάνε και να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται και νιώθουν, ακόμη και όταν (νομίζουν πως) σφάλλουν.

Όταν τα παιδιά σάς υποβάλλουν ερωτήσεις, να τους απαντάτε ειλικρινά και, σαν ύφος ή δυσκολία γλώσσας, ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού. Αποφύγετε να τους λέτε ψέματα θεωρώντας ότι δεν θα το καταλάβουν γιατί «είναι μικρά». Τα γεμίζετε ανασφάλεια έτσι και, ναι, θα αντιληφθούν το ψέμα σας…

Να εστιάζετε στην προσπάθεια και σε αυτό που κατάφερε το παιδί. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε μια σχέση ανάπτυξης και αυτή η σχέση κι ισορροπία θα τα βοηθήσει σε όλο το φάσμα των σχέσεων που θα αναπτύξουν.

Να διαβάζετε στα παιδιά ιστορίες που περιλαμβάνουν όλα τα συναισθήματα. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, το τέλος να είναι πάντα θετικής έκβασης, αφού ακόμη και μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά θα μάθουν όλες τις πλευρές της ζωής. Επιπλέον, μαθαίνουν την ενσυναίσθηση, αποκτούν αίσθημα ευγνωμοσύνης και κατανοούν το νόημα της ζωής. Θα γνωρίζουν πως έχουν πάρει την σωστή απόφαση και έτσι, δεν θαπτοηθούν στις δυσκολίες. Διδάξτε στα παιδιά σας να μην συγκρίνουν ποτέ τον εαυτό τους με τους άλλους! Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι καλοί σε όλα, αλλά μπορούμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Τέλος, ο πιο ουσιαστικός έπαινος είναι να εστιάζετε στη διαδικασία και την προσπάθεια που κάνει το παιδί. Έτσι θα μάθουν την επιμονή και προσήλωση, αυξάνοντας τις προσπάθειες με ενθουσιασμό και συγκέντρωση. Θα προσπαθήσουν από μόνα τους τα παιδιά να βρουν καινούργιες λύσεις ή άλλους τρόπους επίλυσης ή επιτυχίας αντί να τα παρατήσουν. Αυτό τους δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Τον έπαινο φροντίζουμε να τον δώσουμε όταν το παιδί βάζει στόχους κι επιμένει στα πιο δύσκολα, χωρίς να τα αποφεύγει ή να τα παρακάπτει.

Ας μάθουν οι γονείς αυτή την αξία της ζωής στα παιδιά και είναι σίγουρο πως θα τους προσφέρουν μια δυνατή αυτοεκτίμηση, την αναγνώριση των ορίων τους, τον αυτοσεβασμό. Όλα τα παραπάνω θα τους βοηθήσουν στις δύσκολες συνθήκες της ζωής.