Τα σημερινά παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορες, νέου τύπου, προκλήσεις όπως είναι η το bullying, η πίεση για σχολικές επιδόσεις, η δυσκολία συγκέντρωσης, ο ανταγωνισμός, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ελέγχου πάνω σε αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο φόβος, ο θυμός, η απογοήτευση. Όλες αυτές οι προκλήσεις γιγαντώνονται συχνά εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αποτέλεσμα; Αρκετά παιδιά πάσχουν πλέον από διαταραχές άγχους και κατάθλιψη. Ως γονείς και δάσκαλοι, έχετε στη φαρέτρα σας εργαλεία τα οποία θα σας επιτρέψουν να βοηθήσετε το παιδί να συνέλθει, να ηρεμήσει, να πάρει τον έλεγχο του εαυτού του. Για μια καλή και πιο εύκολη σχολική χρονιά. Στο σημερινό μου άρθρο, σας προτείνω τον Διαλογισμό ο οποίος έχει πολλαπλά οφέλη και στα παιδιά.

Τα Οφέλη του Διαλογισμού στα Παιδιά:

1.Αυξάνεται η απόδοσή τους

Σύμφωνα με τα στατιστικά σχολείων στην Αμερική που έχουν συμπεριλάβει τον Διαλογισμό στις προσφερόμενες δραστηριότητες, αυξήθηκαν σημαντικά χάρη σε αυτόν οι βαθμολογίες των παιδιών

2.Καλύτερες Συμπεριφορές

Μέσω του Διαλογισμού, τα παιδιά μείωσαν το άγχος και τον θυμό τους, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμησή τους και άρχισαν να κοιμούνται καλύτερα

3.Βελτίωση Μνήμης

Τα παιδιά βελτίωσαν τα επίπεδα της συγκέντρωσής τους και άρχισαν να αντιμετωπίζουν επαρκέστερα τα προβλήματά τους

4.Βελτίωση Σχέσεων

Οι σχέσεις τους με τους γύρω τους βελτιώθηκαν και αυτό συνεπάγεται με τη δημιουργία υγιών σχέσεων και στην μετέπειτα ζωή

5.Καλύτερος Αυτοέλεγχος

Με τον Διαλογισμό, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να ελέγχουν καλύτερα το σώμα, την ενέργεια και τα συναισθήματά τους

Πώς διαμορφώνεται ο Διαλογισμός στα Παιδιά:

Τα παιδιά, ως γνωστόν, έχουν μικρή υπομονή και δυσκολεύονται να καθίσουν ακίνητα για πάνω από 20 λεπτά. Ο Διαλογισμός είναι πιο «εύκολος» στα παιδιά άνω των 10 ετών. Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο, απλώς εφαρμόστε την τεχνική «συν ένα», δηλαδή αν είναι 8 χρόνων κάντε Διαλογισμό για 9 λεπτά.

Είναι σημαντικό, οι ασκήσεις να είναι διασκεδαστικές κι ευφάνταστες, αναλόγως την ηλικία, ώστε το παιδί να τις αντιμετωπίσει ως παιχνίδι.  Εντάξτε τη φαντασία και δημιουργικότητα του παιδιού στην όλη διαδικασία.

Δυο γρήγορα παραδείγματα: Καθίστε μαζί και προσποιηθείτε ότι κρυώνετε. Όμως αν σηκωθείτε πριν χτυπήσει το ρολογάκι θα χάσετε. Πάμε, λοιπόν, για ανάσες, συγκέντρωση και χαλάρωση που θα μας επιτρέψουν να ζεσταθούμε εσωτερικά, ψυχικά. Τοποθετήστε στην κοιλίτσα του ένα μαξιλάρι ή κάποιο παιχνίδι του, όσο είναι ξαπλωμένο, ώστε να βλέπει τις κινήσεις της αναπνοής του και να μάθει να παίρνει σωστές αναπνοές που θα το βοηθήσουν να ηρεμεί και να ανακτά τον αυτοέλεγχο.

Μόλις τελειώσετε, ρωτήστε το παιδί για αυτή του την εμπειρία ή ενθαρρύνετέ το να ζωγραφίσει πώς νιώθει, πριν και μετά το Διαλογισμό.

Φυσικά, καλό είναι να μην πιέζετε τα παιδιά εάν δεν θέλουν να κάνουν κάτι και αυτό ισχύει και για τον Διαλογισμό.

Είδη Διαλογισμού κατάλληλα για παιδί σας:

Διαλογισμός Ενσυνειδητότητας: Εδώ τα παιδιά θα έχουν όλη τους την προσοχή τους προς το μέσα τους, θα έρθουν σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Θα αφήσουν κατά μέρους τα προβλήματα που τα απασχολούν και θα συγκεντρωθούν σε κάτι που τα γεμίζει χαρά και ηρεμία.

Διαλογισμός Ησυχίας: Εδώ τα παιδιά θα πρέπει να είναι εντελώς ακίνητα, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, ανακτώντας μέσα από τη συγκέντρωσή τους τον αυτοέλεγχο.

Διαλογισμός Περπατήματος: Εδώ τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι ξαπλωμένα ή ακίνητα. Μπορείτε, αν θέλετε, να απλώσετε μια κορδέλα στο πάτωμα και να περπατήσουν πάνω της, αδειάζοντας τις σκέψεις τους.

Διαλογισμός Μάντρα: Εδώ τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πολύ απλά ενώ μπορούν να εντάξουν και το «ομ» στη διαδικασία.

Βάλτε το Διαλογισμό στην καθημερινότητα των παιδιών. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα! Θα βοηθηθούν γενικότερα στη ζωή τους. Κατά τον Δαλάι Λάμα: Αν κάθε 8χρονο στον κόσμο διδάσκονταν το Διαλογισμό, θα εξαλειφόταν η βία στον κόσμο κατά τη διάρκεια μιας μόνο γενιάς.