Ζούμε σε μια εποχή όπου  υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα του σώματος  σε παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανόμενων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής  δικτύωσης, των γονιών τους, των συνομήλικων τους και των φίλων.  Τα  παιδιά πλέον μεγαλώνουν με ορισμένα πρότυπα όσο αφορά την εικόνα του σώματος του και όταν δεν ανταποκρίνονται σε αυτά αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετοί καλοί με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική  τους υγεία.

Τα προβλήματα εικόνας σώματος επηρεάζουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση τους, να έχουν αυξημένο άγχος, χαμηλή  διάθεση, απομόνωση και πολλές αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους.

Είναι φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά να συγκρίνονται με τους άλλους και αυτό γιατί αρχίζει και αλλάζει το σώμα τους αλλά όταν υπάρχουν πολλές υπερβολικές ανησυχίες για το πως φαίνονται, αρνούνται να φάνε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, έχουν αλλαγές στη διάθεση, ακούνε αρνητικά σχόλια για το σώμα τους, τότε οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσέξουν αυτά  τα σημάδια και να πάρουν τα μέτρα τους.

Μερικοί τρόποι για να βοηθηθούν τα παιδιά από τους γονείς είναι:

  • Προσοχή στα λόγια που λέτε για το σώμα σας και τον εαυτό σας. να μη μιλάτε άσχημα αλλά να τον αγαπάτε τον εαυτό σας γιατί τα παιδιά μαθαίνουν από εσάς.
  • Εστίαση σε πιο σημαντικά πράγματα. Να μην κατακρίνεται την εμφάνιση άλλων αλλά να μιλάτε για τα θετικά χαρακτηριστικά τους όπως το πόσο ευγενικός είναι η έχει καλούς τρόπους.
  • Εστίαση σε υγιεινές συνήθειες. Ως γονείς δώστε έμφαση στην άσκηση και στη διατροφή. Πηγαίνετε ένα περίπατο, κάντε ποδήλατο. Μπορείτε να ψωνίζετε μαζί με τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ και να επιλέγετε μαζί φρούτα και λαχανικά.
  • Προώθηση θετικότητας. Μιλήστε για τα στερεότυπα του φύλου και του σώματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα σόσιαλ μίντια. Παρατηρήστε τι διαφημίσεις,, τι σειρές και τι εκπομπές παρακολουθεί το παιδί και μιλήστε το για το τι είναι λάθος και τι όχι.
  • Αγοράστε στα παιδιά βιβλία που μιλάνε για το σώμα. Θα εξοικειωθούν με το δικό τους και θα αποδεχτούν την διαφορετικότητα.

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσουν τα παιδιά οι δάσκαλοι είναι:

  • Εκπαίδευση προσωπικού ώστε να αναγνωρίζει τα σημάδια έχει ένας μαθητής όταν δεν νιώθει καλά με το σώμα του. Θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν σεμινάρια διατροφικών διαταραχών.
  • Αναπτύξτε πρακτικές που να μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά που εκφοβίζονται για το σώμα τους.
  • Ενημερώστε τους γονείς πως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να τους δημιουργήσουν θετικά συναισθήματα.
  • Με τη γυμναστική οι δάσκαλοι μπορούν να δείξουν ότι η άσκηση βοηθάει στην ανακούφιση του άγχους, στη βελτίωση μνήμης και στη διάθεση.
  • Τα σχολεία θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν επίσης ένα μάθημα που να μιλάει για τη υγιεινή διατροφή ώστε να μάθουν τα παιδιά να γιορτάζουν και να αγαπάνε τα θετικά τους χαρακτηριστικά που δεν συνδέονται με τη εμφάνιση τους.

Γονείς και δάσκαλοι είναι πρόκληση να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν μια θετική εικόνα για το σώμα τους αλλά μπορείτε να αποτρέψετε τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν συνέχεια από τον έξω κόσμο.