Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της προσφοράς. Είναι η αγαπημένη γιορτή όλων και, κυρίως, των παιδιών. Από μικρή θεωρούσα τα Χριστούγεννα ως την πιο μαγική περίοδο ολόκληρου του έτους.

Ως γονείς, είναι η καλύτερη περίοδος που σας δίνει την ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας και να τους διδάξετε την αγάπη των ημερών που, καλό είναι, να συνεχίσει να ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο για έναν μήνα.

Μερικές συμβουλές προς τους γονείς λοιπόν:

1. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κλείστε το κινητό, αποτοξινωθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφιερώστε την καρδιά, τη σκέψη και το σώμα σας πλήρως στην οικογένεια και τον εαυτό σας. Έτσι, θα περάσετε πολύτιμο χρόνο με τα παιδιά σας που περιμένουν πώς και πώς τις γιορτές και την οικογένεια να γίνει ξανά ένα αυτές τις μέρες, μακριά από το στρες και τις υποχρεώσεις, χρόνο ο οποίος δεν επιστρέφει…

2. Διατηρήστε την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού. Μπορεί να μην πηγαίνει σχολείο αυτές τις μέρες και είναι βέβαιο πως κάτι οι υποχρεώσεις, κάτι οι επισκέψεις στην γιαγιά και τον παππού ή τους φίλους, θα βγει από την ρουτίνα και τις συνήθειες που έχει ανάγκη. Είναι σημαντικό να τηρηθεί, τουλάχιστον, το ωράριο του ύπνου.

3. Στολίστε μαζί με το παιδί το χριστουγεννιάτικο δέντρο και φροντίστε να μετατρέψετε αυτή τη δραστηριότητα σε μια τελετουργία ξεχωριστή και μοναδική. Μπορείτε να αγοράσετε ιδιαίτερες χριστουγεννιάτικες μπάλες και στολίδια ή ακόμη και να τα φτιάξετε παρέα, από πλαστελίνη, φίμο, ξύλο, χαρτί, σύρμα κι άλλα υλικά.

4. Βοηθήστε το παιδί να δημιουργήσει ή να κατασκευάσει κάτι μόνο του, ως δώρο για την γιαγιά και τον παππού, πάρα να αγοράσετε κάτι έτοιμο. Έτσι, θα μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του αλλά, συνάμα, αναγνωρίζει και την αξία της προσφοράς. Το δώρο δεν χρειάζεται να είναι ακριβό ή εντυπωσιακό. Μεγαλύτερη αξία έχει η ίδια η χειρονομία, η κίνηση προς τους ανθρώπους που αγαπάμε.

5. Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να κάνετε μαζί με τα παιδιά κάτι φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως το να συλλέξετε ρούχα που του έχουν μικρύνει ή παιχνίδια με τα οποία δεν ασχολείται πια και να τα προσφέρετε σε ένα παιδί που τα έχει ανάγκη ή σε κάποιο σωματείο. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνετε στο παιδί σας που θα συμμετέχει στη διαδικασία διαλογής και προσφοράς, να βοηθά πάντα όσο μπορεί. Κι αυτή είναι μια αρετή που θα τηρεί και αφού ενηλικιωθεί.

6. Τα Χριστούγεννα κυκλοφορούν πολλές -παλιές και σύγχρονες- χριστουγεννιάτικες ταινίες, παιδικές παραστάσεις στο θέατρο ή μουσικές που έχουν σχέση με το πνεύμα των γιορτών. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας και μετά να συζητήσετε πάνω στις αξίες και τα διδάγματά τους. Ακόμη, μπορείτε να τους διαβάσετε χριστουγεννιάτικες ιστορίες, κατά τη διάρκεια της μέρας ή πριν τον ύπνο.

7. Ζυμώστε, πλάστε, ψήστε, τυλίξτε, διακοσμήστε ό,τι λιχουδιά σας έρθει αυτές τις μέρες. Τα παιδιά χαίρονται πάρα πολύ όταν έχουν την ευκαιρία να φτιάξετε κάτι παρέα και θέλουν να νιώθουν χρήσιμα.

8. Τραγουδήστε μαζί τα κάλαντα ή βάλτε δυνατά χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο σπίτι. Χορέψτε μαζί στο κλίμα των γιορτών!

9. Καθήστε με τα παιδιά σας και γράψτε τους στόχους για την καινούργια χρονιά. Δημιουργήστε το οικογενειακό vision board ή αφήστε τα να φτιάξουν το δικό τους. Έτσι θα μάθετε τι σκέφτονται και τι προσμένουν από τη νέα χρονιά.

Δημιουργήστε αναμνήσεις, μεταμορφώστε τα Χριστούγεννα σε μια μαγική περίοδο, ώστε να θυμούνται τα παιδιά ό,τι ζήσατε μαζί και να θελήσουν να πράξουν κι εκείνα με τη σειρά τους όμορφα πράγματα με τα δικά τους παιδιά.