Τα παιδικά βιβλία έχουν πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών και είναι ικανά να συμβάλλουν στη φαντασία των παιδιών, πλάθοντας έναν κόσμο μαγικό, πολύχρωμο και συναρπαστικό.

Διαβάζοντας παιδικά βιβλία, τα παιδιά έχουν τις δικές τους στιγμές ευτυχίας που διαρκούν. Μερικά από τα απτά οφέλη είναι τα εξής:

1. Τα Βιβλία είναι Πηγή Έμπνευσης

Τα παιδικά βιβλία είναι εκπαιδευτικό εργαλείο και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των παιδιών. Στην εποχή που ζούμε τα παιδιά απασχολούνται περισσότερο με την τηλεόραση και τα παιχνίδια στους υπολογιστές, αγνοώντας ίσως πως και τα βιβλία είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- διασκεδαστικά. Μπορούν μέσα από ερωτήσεις να κερδίσουν γνώση, ερεθίσματα, να συζητήσουν και να εκφράσουν την περιέργειά τους για τον κόσμο, για τα αντικείμενα, για τα όντα, κι επίσης να ανακαλύψουν διαφορετικούς πολιτισμούς και την ιστορία της ανθρωπότητας.

2. Διέγερση της Φαντασίας και της Δημιουργικότητας

Τα βιβλία διεγείρουν την φαντασία των παιδιών, τα οποία κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης πλάθουν σενάρια προσπαθώντας να εξηγήσουν και να εντοπίσουν τη συνέχεια ή το τέλος. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν από μόνοι τους ένα συναρπαστικό παιχνίδι, όπως το να δώσουν στα παιδιά διάφορες λέξεις και να τους ζητήσουν να φτιάξουν με αυτές μικρές ιστορίες. Με αυτόν τον τρόπο διεγείρεται η δημιουργικότητα των παιδιών, αφού εκτός από τις εικόνες και τις λέξεις τα παιδιά αρχίζουν να ζωγραφίζουν ή να κάνουν χειροτεχνίες, αυθόρμητα.

3. Αυτοπεποίθηση και Ενσυναίσθηση

Τα παιδιά λαχταρούν να μπουν σε αυτούς τους φανταστικούς κόσμους των βιβλίων και αναζητούν τους ήρωες. Με την ανάγνωση και το ταξίδι στις σελίδες και τους κόσμους των βιβλίων, ενισχύεται η δύναμη της θέλησης, της αυτοπεποίθησης, της εκπλήρωσης, αφού και ο ήρωας καταφέρνει τους στόχους του και ξεπερνά κάθε εμπόδιο κι αναποδιά. Τα παιδιά προσπαθούν να αισθανθούν ό,τι νιώθουν οι ήρωές τους… Αναπτύσσουν συμπάθειες κι αντιπάθειες προς τους χαρακτήρες του βιβλίου, ανάλογα με τις αξίες και τις συμπεριφορές, και έτσι εκπαιδεύεται κι η κοινωνική τους υπόσταση.

4. Ενίσχυση της Μνήμης, της Συγκέντρωσης

Καθώς εισέρχονται τα παιδιά στον κόσμο του φανταστικού, της περιπέτειας, της γνώσης, ενισχύεται με ευχάριστο τρόπο και δίχως κόπο η συγκέντρωση και η μνήμη τους.

5. Τα Βιβλία αναπτύσσουν τις Γλωσσικές Ικανότητες

Διαβάζοντας, το παιδί μαθαίνει καινούργιες λέξεις, έννοιες και φράσεις, τις οποίες δεν θα γνώριζε διαφορετικά στο καθημερινό του περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αναπτύσσεται μονάχα η σκέψη και η φαντασία του, αλλά το λεξιλόγιό του και η ικανότητά του να συνθέτει προτάσεις και να εκφράζεται με ευκρίνεια και ευστοχία.

6. Μέσο δημιουργίας Ζεστασιάς και Ασφάλειας

Μέσα από τα βιβλία οι γονείς μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά ζεστασιά κι ασφάλεια. Πριν κοιμηθούν τα παιδιά και ύστερα από μια μέρα έντασης, ανταγωνισμού, έντονης κοινωνικοποίησης, εσείς και τα παιδιά μπορείτε να χαλαρώσετε παρέα με το να μοιραστείτε τη μαγεία της ανάγνωσης.

Βάλτε τα βιβλία στη ζωή των παιδιών κι ανοίξτε απλόχερα τον κόσμο τους…