Τα μοναχοπαίδια είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Σωστά; Κι αν αυτό ισχύει, χρειάζονται τελικά έναν διαφορετικό τρόπο γαλούχησης κι εκπαίδευσης; Δυστυχώς ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν διάφορες απόψεις που θέλουν το μοναχοπαίδι να είναι ένα παιδί εγωκεντρικό, απόμακρο και κακομαθημένο. Μία τέτοια γενίκευση δεν θα μπορούσε φυσικά να ισχύει. Έχουν δημοσιευτεί, μάλιστα, μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα μοναχοπαίδια μπορεί να είναι το ίδιο εξωστρεφή και κοινωνικά όσο τα παιδιά εκείνα που έχουν αδέρφια. Άρα, γιατί γίνεται τόσος λόγος για τα μοναχοπαίδια;

Σίγουρα ένα παιδί που δεν χρειάζεται να βιώνει «διαιρεμένη» την προσοχή, τη φροντίδα κι αγάπη των γονιών του, μεγαλώνει λιγάκι διαφορετικά από το παιδί εκείνο που από μικρό έχει μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του, ίσως και το δωμάτιο, που βλέπει στο σπίτι γενέθλια για το αδέρφι του, νιώθει ίσως τον ανταγωνισμό, την ευθύνη και την «σύγκριση» με την αδερφή ή τον αδερφό.

Αν, λοιπόν, είστε γονιός με μοναχοπαίδι, σας δίνω μερικές συμβουλές ώστε το παιδί σας να βιώσει ισορροπημένα την ανατροφή που του δίνετε, μαθαίνοντας πως μπορεί και πρέπει να μοιράζεται την ύλη και τα συναισθήματά του.

Αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν φορές που θα πείτε «όχι» στο μοναχοπαίδι σας και ότι δεν είναι αδύνατον να εκπληρωθούν όλες του οι επιθυμίες… Αυτό, φυσικά, ισχύει για όλα τα παιδιά. Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να περιμένει τα γενέθλιά του ή τις γιορτές για να λάβει το δώρο που θέλει και ότι μπορεί πάντα να μαζέψει το ίδιο χρήματα για να το αγοράσει μόνο του.

Ενθαρρύνετε το μοναχοπαίδι σας να μοιράζεται τα πράγματά του με τα άλλα παιδιά και αφήστε το να παίζει τακτικά με τους φίλους και συμμαθητές του. Καλό είναι να δημιουργήσει το παιδί έναν κύκλο φίλων, ούτως ώστε να έχει συχνή επαφή με τους φίλους του σε διάφορα περιβάλλοντα.

Χτίστε μια καλή σχέση με το μοναχοπαίδι σας για να μάθει να μοιράζεται από νωρίς τις ανησυχίες και τους φόβους του μαζί σας. Όπως ακριβώς θα κάνατε εάν είχατε δύο ή περισσότερα παιδιά. Βρείτε τον πολύτιμο χρόνο να κάνετε δραστηριότητες με το μοναχοπαίδι σας, ειδικά όταν δεν θα μπορούν οι φίλοι του.

Υποστηρίξτε το παιδί σας στο να είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο. Π.χ. αφήστε το να αποφασίσει μόνο του τι θα φορέσει την επόμενη μέρα στο σχολείο και δώστε τη γνώμη σας μόνο όταν σας τη ζητήσει.

Τέλος, το μοναχοπαίδι καλό είναι να περιορίσει τον εγωισμό ή την τελειομανία του, όπως ακριβώς ισχύει και για τα παιδιά που έχουν αδέρφια. Οι αξίες, ο στόχος, η υποστήριξη κι αγάπη είναι πάντα τα ίδια, μοναχοπαίδι ή όχι.