Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, τα παιδιά ζούνε μια διαφορετική πραγματικότητα μέσα στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθουν, αποδεχόμενα καινούργιες καταστάσεις και συνθήκες. Φέτος το καλοκαίρι, εκτός από τον κορωνοϊό, τα παιδιά ζήσανε ξανά, γνώρισαν ή άκουσαν για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και σεισμούς), γεγονός από μόνο του τρομακτικό. Για τα παιδιά, οι φυσικές καταστροφές είναι ένα δύσκολο θέμα που τους δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια.

Παρακάτω, σας δίνω μερικούς τρόπους ώστε να διδάξετε στα παιδιά την αξία της Φύσης και πώς μπορούν και πρέπει να τους γίνει βίωμα η προστασία του Πρασίνου.

1. Ως γονείς, μιλήστε στα παιδιά ανοιχτά για όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας.

2. Βάλτε το δικό σας λιθαράκι κι εκπαιδεύστε τα παιδιά στο να δείχνουν εμπράκτως τον σεβασμό τους απέναντι στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούνε. Φυτέψτε μαζί τους στο χώμα ή σε γλάστρες λουλούδια και δέντρα στον κήπο ή τη βεράντα, λάβετε μέρος σε δεντροφύτευση μέσα σε δάσος, κάντε συστηματικά ανακύκλωση, οργανώστε μια Κυριακή για συλλογή με γάντια και σακούλες των σκουπιδιών από κάποια παραλία και θάλασσα. Επίσης, μάθετε στα παιδιά σας τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης, της οικολογίας αλλά και χρήσης -χωρίς σπατάλη- του νερού και του ρεύματος. Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει ή το φως αναμμένο χωρίς λόγο. Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε πάντοτε το παράδειγμα και πρότυπο για τα παιδιά. Στα σωστά και στα λάθος.

3. Υπάρχουν πολλά βιβλία που μιλάνε για τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την ανακύκλωση. Μπορείτε να διαλέξετε ένα βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και να του το διαβάσετε ή να το διαβάσετε παρέα. Τα βιβλία τους προκαλούν πάντοτε το ενδιαφέρον αλλά και απορίες. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε μετά την ανάγνωση μαζί τους. Επίσης υπάρχουν και ταινίες όπως είναι το “Happy Feet”, το “Wall-E” και το “Lorax”. Ακόμη ένας τρόπος είναι να διδάξετε τα ονόματα των φυτών, των δέντρων και των ζώων, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, το πού φύονται, πού ζουν, πώς αναπαράγονται κλπ..

4. Ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά τη φύση αλλά και να την μάθουν, είναι η επαφή με το πράσινο, όπως μια βόλτα, μια εκδρομή, ακόμη και η κατασκήνωση. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα άνθη, τα πουλιά, τα ζώα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Εξερευνήστε με φιλικό τρόπο τη φύση και εκτιμήστε, μαζί, τα οφέλη και τη σημαντικότητά της στον άνθρωπο και τον πλανήτη μας.

5. Μάθετε στα παιδιά να μην σκοτώνουν τα έντομα που συναντούν, ακόμη και αν τα τρομάζει η θέα τους. Είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί, απλώς με άλλη μορφή, απαραίτητοι για το οικοσύστημα, με τον δικό τους ρόλο μέσα σε αυτό. Όπως οι μέλισσες, που πλέον είναι είδος υπό εξαφάνιση και χωρίς αυτές θα εξαφανιστούν φυτά και άλλοι οργανισμοί που εξαρτώνται από αυτές.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στα παιδιά, αλλά να θυμηθείτε κι εσείς, πως δεν πρέπει να καταστρέφουμε τη φύση, αφού είμαστε φιλοξενούμενοί της, παρά να την σεβόμαστε και να την προστατεύουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Καλλιεργήστε στα παιδιά την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, την εκτίμηση. Έτσι θα μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους και θα αντιληφθούν ότι η εκτίμηση και η προστασία εφαρμόζονται παντού στη ζωή και τις σχέσεις.