Η πραγματική διάρκεια ενός διαζυγίου δεν είναι μονάχα την ώρα που συμβαίνει, διαδικαστικά. Η διάρκειά του είναι πολύ μεγαλύτερη κι εξαπλώνεται όσο, συναισθηματικά κυρίως, υπάρχουν κατάλοιπα, πιέσεις, εκβιασμοί συχνά κι εκδικητικές θερμόαιμες πράξεις. Ένα διαζύγιο είναι δυσάρεστο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση, τα πράγματα περιπλέκονται. Οι συγκρούσεις και ο θυμός ανάμεσα στο ζευγάρι, ιδίως όταν ένας από τους δύο -ή και οι δύο- δεν συνεργάζεται και βάζει εμπόδια, καθιστούν την επίσημη πράξη (δια)χωρισμού πραγματική πρόκληση.
Τι μπορείτε να κάνετε για να θωρακίσετε όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία; Σας προτείνω 5 εφικτά βήματα:
1.Φροντίστε τον εαυτό σας αυτό το διάστημα ακόμη περισσότερο. Μην αφήσετε τις όποιες λεκτικές επιθέσεις του συντρόφου σας να σας επηρεάσουν περισσότερο από την αξία που πραγματικά έχουν. Είναι λόγια πίκρας, είναι λόγια υπερβολής και έντασης. Μην αμφιβάλλετε λεπτό για τον εαυτό σας. Είστε αυτό που ήσασταν και πριν το διαζύγιο.
2.Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Αναλογιστείτε το δικό σας μερίδιο ευθύνης σε αυτή τη σχέση αλλά και στο πού οδηγήθηκε. Κάνοντας αυτή την εσωτερική διεργασία, οι όποιες κατηγορίες από την άλλη μεριά δεν θα έχουν αξία. Γνωρίζετε τον εαυτό σας και έχετε τοποθετήσει, νηφάλια και ψύχραιμα, τον ρόλο σας στη σχέση. Άρα οι «πληγές» έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν και οι όποιες «τύψεις» να μένουν στο παρελθόν.
3.Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μην μπαίνετε στη διαδικασία ανταλλαγής προσβολών, τις οποίες πιθανότατα θα μετανιώσετε. Εφόσον υπάρχουν παιδιά, δείξτε τους πώς να διαχειρίζονται συγκρούσεις και δύσκολους ανθρώπους. Αποφύγετε κατηγορίες, εκδικητικές πράξεις και προσβλητικά λόγια. Διαφορετικά είστε και θα νιώσετε κι εσείς χαμένοι τελικά.
4.Διατηρήστε ένα επίπεδο επικοινωνίας στα απολύτως απαραίτητα. Φροντίστε οι επαφές σας με την/τον πρώην σύζυγο να επικεντρώνονται στα βασικά κι απολύτως απαραίτητα: Συζητήστε και δώστε τις χρειαζούμενες πληροφορίες που αφορούν τα παιδιά και το πρόγραμμά τους, τις ανάγκες τους, την συναισθηματική τους κατάσταση. Αποφύγετε σχόλια ή παρατηρήσεις που τονίζουν τα λάθη της άλλης πλευράς. Το διαζύγιο είναι δύσκολο για όλους αλλά πρέπει να γίνει «εύκολο» για τα παιδιά.
5.Ζητήστε και λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε δυνατός άνθρωπος. Σημαίνει ότι βιώνετε κάτι πρωτόγνωρο και θέλετε κάποιες συμβουλές από έμπειρο επαγγελματία. Πέραν από τους φίλους και συγγενείς, που μπορεί όμως να μην ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν και να χειροτερέψουν τα πράγματα, καλό είναι να έχετε εξωτερική υποστήριξη, από τρίτο άτομο που είναι σε θέση να βλέπει ό,τι συμβαίνει από απόσταση. Ο επαγγελματίας ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής ή coach θα σας καθοδηγήσει για όσο διάστημα το χρειάζεστε όσον αφορά τα συναισθήματα σας, δίνοντας διεξόδους και λύσεις.
Όσο απογοητευμένοι και στεναχωρημένοι κι αν είστε, δικαίως ή όχι, από τον αλλοτινό σας σύντροφο ζωής, οφείλετε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας να προχωρήσετε. Υπεύθυνοι είστε μόνο για τον εαυτό σας και για τις πράξεις σας.