Πολλοί από εμάς υπήρξαμε παιδιά «δύστροπα» με το φαγητό, που δεν δοκιμάζαμε τίποτα καινούργιο, παρά μόνο τρώγαμε 2-3 συγκεκριμένα φαγητά μέχρι μια ηλικία. Βεβαίως υπάρχουν και πιο δεκτικά ή καλόβολα παιδιά. Και κάποια στιγμή γίνεται αυτό το «κλικ» και επέρχεται ισορροπία και δεκτικότητα σε «ξένες» γεύσεις. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, μπορούμε ως γονείς να πείσουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν, να ακούσουν το σώμα τους, να μάθουν τι του κάνει καλό, δείχνοντας σεβασμό στον οργανισμό και την υγεία τους από νωρίς.
Καλλιεργήστε τη θετικότητα στα παιδιά σας γύρω από το φαγητό. Το φαγητό δεν είναι μονάχα απαραίτητο για την επιβίωση, αλλά η επιλογή του βοηθά στη διάθεση, στην ενέργεια, στο πνεύμα.
Τι μπορείτε, ως γονείς, να πράξετε;
- Συμμετοχή στον προγραμματισμό των γευμάτων. Τα παιδιά, κυρίως της σχολικής ηλικίας, ενθουσιάζονται όταν πηγαίνουν μαζί με τους γονείς στο σούπερ μάρκετ και διαλέγουν μόνα τους ή από κοινού τα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικού χρώματος φρούτα και λαχανικά και φτιάξτε παρέα σχεδιάκια και φιγούρες. Ακολουθώντας το ουράνιο τόξο, χαράξτε το διατροφικό πρόγραμμα της βδομάδας. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν.
- Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά. Στην προετοιμασία της σαλάτας, του φαγητού ή του γλυκίσματος μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν οι περισσότερες ηλικίες. Τα νηπιαγωγάκια μπορούν να τοποθετήσουν τις φέτες του ψωμιού στο καλάθι και τα μεγαλύτερα παιδιά να ανακατέψουν σάλτσες και μείγματα ή ακόμη και να κόψουν με ειδικά μαχαίρια ή να αλείψουν. Χρήσιμες δεξιότητες και εμπειρίες για κάθε στάδιο της ζωής.
- Μην τα πιέσετε στο πόσο θα φάνε. Τα παιδιά μπορεί μια μέρα να αδειάσουν όλο το πιάτο τους και την επομένη να φάνε λιγότερο. Εκτός κι αν διακρίνετε ανησυχητικά σημάδια, αποφύγετε να πιέζετε τα παιδιά, αφού ειδικά σε περιόδους άγχους μπορεί η διάθεσή τους για το φαγητό να είναι μειωμένη.
- Τα σνακ αποτελούν βασικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών μια και σε αυτά μπορείτε να συμπεριλάβετε υλικά που ίσως να μην είναι τα αγαπημένα των παιδιών, σε μικρή δόση όμως ή «κρυμμένα» να τα καταναλώνουν. Δώστε τους δύο επιλογές γεύσεων. Το να πάρει το παιδί μια απόφαση θα το βοηθήσει σιγά-σιγά στις μετέπειτα μεγαλύτερες αποφάσεις και στο να αυτονομηθεί με υγιή τρόπο.
- Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στο να ακούν το σώμα τους και να αποφασίζουν τα ίδια, δοκιμάζοντας και προσθέτοντας σιγά-σιγά νέες γεύσεις στο διατροφολόγιό τους. Είναι καλό όμως να αποφεύγουμε τη «δωροδοκία», τύπου «αν φας αυτό, θα σου δώσω εκείνο», αφού στέλνουμε το λάθος μήνυμα και θέτουμε λανθασμένο πρότυπο. Αν φάνε κάτι που δεν συμπαθούν, προσθέστε και κάτι που τους αρέσει ώστε να υπάρχει ισορροπία δίχως «δωροδοκία». Ίσως, μάλιστα, ανακαλύψουν γευστικούς συνδυασμούς που τα κερδίσουν!
- Αποφύγετε την απαγόρευση τροφών ή τον διαχωρισμό τους σε υγιεινά κι ανθυγιεινά. Ένα γεύμα πρέπει να είναι πλήρες κι αν σε ένα παιδί αρέσει περισσότερο η ζάχαρη, μπορείτε σε ένα γεύμα ή δυο φορές τη βδομάδα να συμπεριλάβετε και γλυκό. Με αυτή τη λύση στέλνετε το μήνυμα στα παιδιά ότι όλες οι τροφές είναι απαραίτητες, αλλά σε συγκεκριμένες δοσολογίες.