Ζούμε σε μια εποχή στην οποία όλα εξελίσσονται γρήγορα, διαφορετικά και, μαζί, ο σεξουαλικός προσανατολισμός των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι νέοι πειραματίζονται κι εξερευνούν την σεξουαλική τους ταυτότητα, γεγονός απολύτως φυσιολογικό. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου ασυνήθιστο το να νιώσουν έλξη για άτομα του ιδίου φύλου. Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που προκύπτουν από αυτή την περίοδο δεν είναι απόλυτα ή ανησυχητικά, διότι ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός του παιδιού ή του εφήβου. Αλλά ακόμη κι αν το παιδί ή ο έφηβος επιμείνει ότι προτιμά ή έλκεται από άτομα του ιδίου φύλου, ως γονείς δεν θα πρέπει να θυμώσετε σε καμία περίπτωση! Η σεξουαλική επιλογή του εφήβου είναι δική του και μόνο δική του, και δεν υπάρχει απολύτως καμία ντροπή σε αυτό, θυμός, αντίδραση ή άλλο αρνητικό συναίσθημα.
Συνεχίστε να δείχνετε την Αγάπη σας προς τον νέο σας. Επιμείνετε σε όσα καλά νιώθετε για τον άνθρωπο αυτόν. Δεν έπαψε να είναι η κόρη ή ο γιος σας επειδή επέλεξε μια διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα από τη δική σας, ενδεχομένως.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές, που θα διευκολύνουν το παιδί σας, εσάς, και τη μεταξύ σας σχέση:
1.Αποδεχτείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας
Δείξτε εμπράκτως στο παιδί ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός δεν αλλάζει το παραμικρό στη μεταξύ σας σχέση. Και πως το αγαπάτε όπως ακριβώς είναι.
2.Αποδεχτείτε τα δικά σας συναισθήματα
Όσο ψύχραιμοι και συζητήσιμοι, «πολιτισμένοι» κι αν είναι κάποιοι γονείς, στο άκουσμα πως το παιδί τους έχει επιλέξει μια διαφορετική -από τη δική τους- σεξουαλική ταυτότητα, απογοητεύονται, τα χάνουν, φοβούνται. Σκέφτονται το τι θα πει ο κόσμος, αν ποτέ αποκτήσουν εγγόνια, κι άλλα πολλά που αποτελούν δικές τους αγωνίες. Θα ήταν χρήσιμο οι γονείς να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια ώστε να συμφιλιωθούν με τα συναισθήματά τους, με την επιλογή του παιδιού τους, και να αναγνωρίσουν πώς πρέπει να του φερθούν δίχως να το πληγώσουν.
3.Ενίσχυση εμπιστοσύνης
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τείνει προς μια διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα, το πλέον χρήσιμο από τη μεριά σας είναι να του θυμίσετε πως είστε εκεί εάν θελήσει να ανοιχτεί, να μιλήσει, να ρωτήσει. Και να του υπενθυμίσετε ότι το αγαπάτε -το σημαντικότερο όλων- και σέβεστε τις επιλογές του.
Αυτή η βάση οικειότητας, ανοιχτότητας, αποδοχής κι επικοινωνίας, μεταξύ γονέα και παιδιού, περιέχει αγάπη και σεβασμό. Και είναι καλό να δημιουργήσετε αυτή τη βάση και σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας από μικρή ηλικία γιατί αργότερα, σε πιο μεγάλη, θα είναι δύσκολο για το παιδί να σας ανοιχτεί ξαφνικά για προσωπικά ζητήματα.