Η τηλεόραση είναι ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης που έχει μπει στα περισσότερα σπίτια. Τα παιδιά ξεκινούν, από πολύ μικρή ηλικία, να παρακολουθούν τηλεόραση, συχνά για ώρες κάθε μέρα.
Σύμφωνα, όμως, με μελέτες τα παιδιά εκείνα που είναι κάτω των τριών χρόνων δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση, αφού δεν μπορούν ακόμη να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που δέχονται και, επίσης, αδυνατούν να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από το φτιαχτό και τη μυθοπλασία. Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και πάνω, επιτρέπεται να βλέπουν το πολύ 30 λεπτά την ημέρα και τα παιδιά του Δημοτικού από 60 έως 90 λεπτά την ημέρα. Από την ηλικία των 13 χρόνων, καλό είναι να μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν σωστά τον χρόνο που διαθέτουν μπροστά στην τηλεόραση, (ανα)γνωρίζοντας πότε πρέπει να την κλείσουν, από μόνα τους.
Μερικές συμβουλές προς τους γονείς, ώστε να θέσετε όρια όσον αφορά αυτό το «κουτί» που έχει μπει στις ζωές μας και που επηρεάζει, θέλοντας και μη, τα παιδιά:
1. Θέσπιση σαφών Κανόνων
Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς πρέπει να θέσουν όρια όσον αφορά την ώρα, τις μέρες και τα προγράμματα που επιτρέπεται να βλέπουν τα παιδιά. Για να γίνει αντιληπτό αυτό από τα παιδιά, θα πρέπει να μπει ο κανόνας ότι μόνο συγκεκριμένες ώρες και μέρες της βδομάδας μπορούν να καθίσουν μπροστά στην τηλεόραση. Επίσης, καλό είναι τα παιδιά να μην βλέπουν TV πριν τον ύπνο, διότι θα είναι ανήσυχα και δεν θα κάνουν ξεκούραστο ύπνο. Αντιθέτως, μπορείτε να τους διαβάσετε ένα παραμύθι ή να βάλετε χαλαρωτική μουσική για έναν ήρεμο ύπνο. Οι περιορισμοί αυτοί, όμως, δεν αφορούν μονάχα τα παιδιά. Θα πρέπει να τους τηρείτε κι εσείς! Επίσης καλό είναι, στην αρχή ειδικά, να υπάρχει μια επιβράβευση για το παιδί που συνεργάζεται και δεν επιμένει.
2. Παρακολουθήστε μαζί με τα παιδιά σας Παιδικά Προγράμματα
Παρακολουθώντας μαζί με τα παιδιά σας τηλεόραση έχετε καλύτερη ιδέα του τι είναι η συγκεκριμένη εκπομπή ή σειρά και γιατί αρέσει στο παιδί. Μπορεί να το επηρεάσει, ίσως του γεννηθεί κάποια απορία ή ακόμη και φόβος. Έτσι θα έρθετε ακόμη πιο κοντά με το παιδί και την πηγή των συναισθημάτων ή αντιδράσεών του.
3. Επιλογή κατάλληλων Προγραμμάτων
Οι γονείς πρέπει να μάθουν να διαλέγουν εκείνα τα προγράμματα που είναι κατάλληλα για τα παιδιά τους, αναλόγως το περιεχόμενο αλλά και την ηλικία. Για παράδειγμα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα τα οποία περιέχουν απλές ιστορίες με θέμα τη δημιουργία φιλίας. Εάν περιέχουν μουσική και τραγούδια, τότε γίνονται πιο ελκυστικά. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, καλό είναι να παρακολουθούν σειρές ή ταινίες που τους μαθαίνουν χρήσιμες αξίες και αρχές, όπως είναι η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η αποδοχή, η αγάπη, η προσφορά, η αυτοπεποίθηση.
4. Αποφύγετε τις Διαφημίσεις
Καλό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν την παρακολούθηση προωθητικού υλικού, γιατί τους ωθούν προς την κατανάλωση (συγκεκριμένων) προϊόντων και συνηθειών. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να συνηθίσουν στον καταναλωτισμό από μικρή ηλικία, αφού ούτως ή άλλως θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτόν αργότερα στη ζωή τους.
5. Στο Παιδικό Δωμάτιο δεν μπαίνει Τηλεόραση…
Καλό είναι στο παιδικό δωμάτιο να μην υπάρχει τηλεόραση, αφού δεν θα μπορείτε να έχετε τον έλεγχο στο πότε, πόσο και τι βλέπουν τα παιδιά σας.
6. Δημιουργήστε Ισορροπία
Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά ότι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να απολαύσουν, όπως είναι το διάβασμα, η βόλτα, η παιδική χαρά, το παιχνίδι με τους φίλους κλπ.. Η τηλεόραση δεν είναι πραγματική δραστηριότητα και ροκανίζει από τον ελεύθερο χρόνο τους. Η τηλεόραση μπορεί να βλάψει την υγεία και καλό είναι να μπει -αν το επιλέξετε- αργότερα, ηλικιακά…
7. Μη φοβάστε να είστε Πρότυπο!
Τέλος, τα παιδιά έχουν εσάς ως παράδειγμα και υπόδειγμα, οπότε εσείς είστε υπεύθυνοι να τους διδάξετε πώς να έχουν μια υγιή τηλεοπτική συμπεριφορά και σχέση.
Μάθετε στα παιδιά να αξιοποιούν σωστά τον χρόνο τους, να τον εκτιμούν και να τον εκμεταλλεύονται έξυπνα. Η τηλεόραση έχει να δώσει σημαντικές πληροφορίες, εικόνα και ήχο χρήσιμο, όπως και προγράμματα, ντοκιμαντέρ, εκπομπές ενημερωτικές αλλά και ψυχαγωγικές, όμως όλα έχουν τον χρόνο και τα όριά τους.