Στην εποχή μας, ο εκφοβισμός που ασκείται πρόσωπο με πρόσωπο έχει υποκατασταθεί από αυτόν που συμβαίνει στα ψηφιακά μέσα (μηνύματα στο κινητό, chat στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.). Πώς μπορείτε, ως γονείς, να αντιμετωπίσετε τον ψηφιακό εκφοβισμό;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που βάζουν τα πράγματα σε μια άλλη, πιο νηφάλια βάση.

1.Μάθετε στα παιδιά να είναι ψύχραιμα, να μην παθιάζονται online και να αντιμετωπίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν χώρο να μιλάνε με τους φίλους τους, χαλαρά και ήπια, και όχι για να ξεδίνουν ή να σχολιάζουν. Πριν γράψουν κάτι, επιπόλαιο, είναι καλύτερα να το σκεφτούν, να το φιλτράρουν και να προτιμήσουν να το μεταφέρουν στους φίλους τους προφορικώς.

2.Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας μόλις αντιληφθούν απειλητικό, υβριστικό ή αρνητικό μήνυμα να το φωτογραφίζουν και να κρατάνε στο κινητό ή τον υπολογιστή και, κατόπιν, να σας το αναφέρουν/δείχνουν. Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία εφόσον συνεχιστούν τα μηνύματα κι ενημερώστε το σχολείο και τους άλλους γονείς.

3.Εξηγήστε στα παιδιά ότι θα πρέπει να είναι πιο πονηρεμένα και να μην μοιράζονται ανοιχτά –με γνωστούς ή ξένους– τα προσωπικά τους στοιχεία ή πληροφορίες για εσάς και την οικογενειακή σας κατάσταση.

4.Πείτε στα παιδιά πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναντιούνται, έστω και για λίγο, με αυτούς που «γνώρισαν» και συνομίλησαν μέσω ίντερνετ.

5.Συζητήστε μαζί τους, δώστε τους παραδείγματα, παρακολουθήστε μαζί ντοκιμαντέρ, και μην τα φοβερίζετε απειλώντας τα ότι θα τους πάρετε το κινητό ή το λάπτοπ. Δεν βοηθά. Τουναντίον, το να μάθουν μέσα από πραγματικές ιστορίες και παθήματα είναι πιο χρήσιμο.

6.Επισημάνετε στο παιδί ότι ο αυτοσεβασμός, τα όρια και η ασφάλειά του είναι ό,τι πιο σημαντικό. Εκείνο μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αυτό όμως δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκη και με τους υπόλοιπους.