Συνήθως οι ενήλικες θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά που ξεκινά. Επαγγελματικούς, προσωπικούς, επιτυχίες κι επιτεύξεις που επιθυμούμε να φτάσουμε. Γιατί να μην μάθουμε και στα παιδιά, από μικρή ηλικία, να βάζουν στόχους;

Στοχοθεσία ονομάζεται η διαδικασία κι ικανότητα να θέτει κάποιος σε καθημερινή βάση τους στόχους και βήμα-βήμα να τους κατακτά. Τι πιο χρήσιμο για το παιδί να οραματίζεται τι θέλει να πετύχει και πώς, και να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας έξυπνα, δημιουργικά αλλά και πρακτικά τον χρόνο και τους πόρους του, το μυαλό, τις δεξιότητες ακόμη και τις παρέες του. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο το παιδί μαθαίνει να καλλιεργεί τα μέσα που διαθέτει προς όφελός του αλλά, συνάμα, αποκτά αυτοπεποίθηση κάθε φορά που εκπληρώνει κι έναν στόχο. Ατομικά ή ομαδικά.

Για αρχή θα πρέπει να εισάγουμε τα παιδιά στη μαγεία του δημιουργικού οραματισμού. Εδώ χρησιμοποιούμε τη δύναμη της σκέψης και της φαντασίας με σκοπό να υλοποιήσουμε στόχους. Είναι θεμιτό, το παιδί να οραματιστεί το κάθε βήμα που θα ακολουθήσει, νιώθοντας τα συναισθήματα και τις δεξιότητές του, μια και όταν σχηματοποιούμε αυτό που επιθυμούμε πρώτα στο μυαλό μας, δίνουμε νέα ερεθίσματα, διαδρομές και λύσεις.

Για να γίνει πιο δημιουργικός και παιχνιδιάρικος ο οραματισμός, μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά να φανταστούν μια νεράιδα με μαγικό ραβδί η το λυχνάρι του Αλαντίν ή ακόμη και τον σούπερ ήρωά τους να τους ρωτά ποιος είναι ο στόχος που θέλουν να πραγματοποιήσουν!

Τα παιδιά γράφουν αυτό που επιθυμούν να πετύχουν και αυτό που έζησαν με την μαγεία και τη δύναμη της φαντασίας τους. Θα πρέπει απαραιτήτως να καταγράφουν τους στόχους τους, σε χρόνο Ενεστώτα, και να στοχεύουν ρεαλιστικά ώστε να μην απογοητευτούν στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουν. Ξεκινάμε με κάτι μικρό κι εύκολο που να υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έπειτα, βοηθάμε το παιδί να βρει τα βήματα που θα ακολουθήσει. Βάλτε την μουσική που αγαπά το παιδί, πάρτε χρωματιστά χαρτιά, μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, φωτογραφίες (vision board) και ό,τι άλλο αρέσει στο παιδί και γράψτε τους στόχους… Μόλις τελειώσετε, κρεμάστε τα στον τοίχο, ώστε να μπορεί το παιδί να τα βλέπει καθημερινά.

Τέλος, μετά την επιτυχία του στόχου, το επιβραβεύουμε. Η επιβράβευση δεν χρειάζεται να είναι υλικής φύσεως, αλλά μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που θα μοιραστείτε μαζί με το παιδί και που ξέρετε ότι το ευχαριστεί πολύ.

Μην ξεχνάτε ότι οι γονείς είναι το παράδειγμα που πάντα θα ακολουθούν τα παιδιά!