Εάν η καραντίνα και οι συνθήκες εγκλεισμού επηρεάζουν εμάς, τους ενήλικες, φανταστείτε πώς νιώθουν τα παιδιά. Χαμένα στις σκέψεις και τις αγωνίες τους, μακριά από τους φίλους, τη γιαγιά και τον παππού, τις παιδικές χαρές και το σχολείο, αναρωτιούνται εάν αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει. Ο μόνος υγιής τρόπος να προχωρήσουμε, ολόκληρη η οικογένεια, είναι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, μαθαίνοντας μέσα από αυτές και βλέποντας τα «καλά» που φέρνουν μαζί τους: περισσότερος χρόνος στο σπίτι για όλους, περισσότερος ελεύθερος χρόνος ίσως, καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία.
Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας σε καιρούς πανδημίας;
Είναι σημαντικό να φροντίσουμε, οι ενήλικες, τον εαυτό μας μια και τα παιδιά αντιλαμβάνονται περισσότερα από όσα θέλουμε να πιστεύουμε. Άρα εάν εμείς δεν είμαστε καλά, θα είναι δύσκολο να πείσουμε το παιδί μας να είναι εκείνο χαρούμενο κι αισιόδοξο. Εστιάστε στα θετικά, κρατώντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Αφήνουμε εκτός τα αρνητικά και την καταιγιστική ενημέρωση, και κάνουμε φόκους στα θετικά της ημέρας, της βδομάδας, της ζωής. Με αυτό τον τρόπο, προσφέρετε στα παιδιά ασφάλεια και σταθερότητα.
Δώστε βαρύτητα στην θετική αναπλαισίωση. Αποτελεί χαρακτηριστικό της ψυχικής ανθεκτικότητας και την προτιμούν οι Δανοί γονείς. Τι σημαίνει; Οι ενήλικες βοηθάνε τα παιδιά να δουν μια κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία, εστιάζοντας στα θετικά αποτελέσματα. Αυτή η τεχνική βοηθά σημαντικά στη μείωση του άγχους, ενώ παράλληλα αυξάνεται η καλή και ψύχραιμη διάθεση. Η θετική αναπλαισίωση επηρεάζει γενικότερα και μακροπρόθεσμα τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά θα αντιλαμβάνονται και θα αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις της ζωής τους.
Είναι χρήσιμο να διατηρούμε μια ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, με ενεργητική ακρόαση. Δηλαδή, να δίνουμε περισσότερο χώρο για να μιλήσουν τα παιδιά για όσα τα απασχολούν, όπως για τα συναισθήματα τους, ενώ τα παροτρύνουμε να ρωτάνε ό,τι τα απασχολεί. Αποδεχθείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις των παιδιών και αποφύγετε την κριτική και την καλλιέργεια ενοχών!
Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια ευτυχισμένη κι ισορροπημένη σχέση με το παιδί σας και θα ξέρετε πως για ό,τι του συμβεί ή ό,τι ερώτημα έχει, δεν θα φοβάται να έρθει σε εσάς από μόνο του.
Το αυθόρμητο παιχνίδι είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό για τα παιδιά. Αφήστε τα να παίξουν στο σπίτι και μόνα τους, αλλά και μαζί σας. Οργανώστε κοινές ενασχολήσεις, όπως είναι το μαγείρεμα ή το ψήσιμο, η από κοινού τακτοποίηση δωματίου κλπ.. Είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε μαζί τους σε στιγμές ανεμελιάς.
Όσο κι αν τρομάζει η καραντίνα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ψυχική ενδυνάμωση, ειλικρινή επικοινωνία, επιστροφή στα σημαντικά, ποιότητα ζωής με απλά μέσα. Αξίες που αξίζει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας.