Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο για τη λεγόμενη «θετική νοοτροπία» και ότι είναι καλό να την εφαρμόζουμε στα παιδιά. Η ψυχολόγος Carol Dweck υποστηρίζει πως υπάρχουν δύο τύποι νοοτροπιών: η σταθερή νοοτροπία και η νοοτροπία ανάπτυξης.
Στη σταθερή νοοτροπία ανήκουν τα άτομα που έχουν την πεποίθηση ότι η ευφυΐα κι οι ικανότητές τους είναι σταθερές κι αμετάβλητες. Τα άτομα αυτά προτιμούν να παραμένουν στη ζώνη όπου νιώθουν ασφαλή κι άνετα παρά να ρισκάρουν. Στην θετική νοοτροπία, την νοοτροπία ανάπτυξης και τη θετική στάση ζωής, ανήκουν τα άτομα τα οποία πιστεύουν ότι η ευφυΐα και οι ικανότητές τους μπορούν να βελτιωθούν με προσπάθεια και σωστή στρατηγική. Επίσης, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν την αποτυχία ως μάθημα.
Η Dweck θεωρεί ότι ο τρόπος σκέψης μας αλλάζει συνεχώς ή, έστω, σε κάποιους τομείς της ζωής μας μπορεί να έχουμε σταθερή ή αναπτυξιακή νοοτροπία. Άρα δεν υπάρχει κατ’ανάγκη άσπρο-μαύρο.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές προς τους γονείς και τους δασκάλους, ώστε να εξελίξετε τη σκέψη και, αν θέλετε, την «κοσμοθεωρία» των παιδιών με στόχο η ζωή τους να γίνει πιο εύκολη, να βγάλει περισσότερο νόημα και -τελικά- να μπορέσουν να την απολαύσουν!
1. Αναπτύξτε τον Εγκέφαλο
Σαν πρώτο βήμα, μάθετε στα παιδιά πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς αναπτύσσεται. Εξηγήστε τους ότι ο εγκέφαλος γίνεται πιο δυνατός με τη μάθηση! Αν το παιδί αποτύχει κάπου, εξηγήστε του ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μάθει ο εγκέφαλος.
2. Η δύναμη του Ακόμη
Εάν διαπιστώσετε πως το παιδί μιλά αρνητικά για τον εαυτό του, εξηγήστε του ότι είναι σημαντικό να μιλάμε ευγενικά στον -και για τον- εαυτό μας. Έχει χρόνο ακόμη για να μάθει και να βελτιωθεί, να αγαπήσει αυτό που είναι!
3. Επαινέστε την Προσπάθεια
Επαινέστε μεν το παιδί σας για την προσπάθεια που κατέβαλε αλλά χρησιμοποιήστε τον έπαινο της διαδικασίας («δούλεψες πολύ σκληρά για να τα καταφέρεις»). Επαινέστε την προσπάθεια και όχι κάποιο ταλέντο ή δεξιότητα.
4. Βιβλία
Υπάρχουν πολλά βιβλία για παιδιά στην εποχή μας τα οποία αναφέρονται στη θετική νοοτροπία και στο πώς μπορείτε, ως γονείς και δάσκαλοι, να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας με τα παιδιά.
5. Διδάξτε τα να μιλούν για τα Λάθη
Μιλώντας για τα λάθη τους, τα παιδιά θα μάθουν να εντοπίζουν το τι έχουν δοκιμάσει και δεν είχε αποτέλεσμα και, έτσι, θα στραφούν σε νέους τρόπους και στρατηγικές που δουλεύουν. Τα λάθη οδηγούν στη λύση και τη βελτίωση.
Εντάξτε στην καθημερινή σας ρουτίνα με τα παιδιά τη θετική νοοτροπία και θα τα δείτε να ευδοκιμούν στην υπόλοιπη ζωή τους.