Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Τα παιδιά μεγαλώνουν εξοικειωμένα με την τεχνολογία και μαθαίνουν από μικρά να χρησιμοποιούν gadgets και εργαλεία, κινητά, laptops και να διάφορες εφαρμογές και πλατφόρμες, όπως είναι το YouTube. Στα μάτια των παιδιών τα κανάλια στο YouTube φαντάζουν μια ελκυστική και άκακη διαδραστική ψυχαγωγία.
Έχουν συνηθίσει τα παιδιά να παρακολουθούν με τις ώρες, σε καθημερινή βάση, τους διάφορους YouTubers οι οποίοι είναι συνήθως παιδιά της ηλικίας των παιδιών που παρακολουθούν ή μεγαλύτερα και τα οποία μοιράζονται στιγμές από την καθημερινότητά τους, διαφημίζουν προϊόντα και οι πιο δημοφιλείς από αυτούς κερδίζουν σημαντικά χρήματα. Όσο περνά ο καιρός, οι YouTubers επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τα παιδιά αφού έρχονται μεταξύ τους σε καθημερινή επαναλαμβανόμενη επαφή, με τον έναν ή άλλο τρόπο. Συνεπώς, το YouTube από μόνο του δεν είναι επιβλαβές, όμως οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι, να έχουν τον νου τους και να είναι και εδώ κοντά στα παιδιά.
Ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτό το νέο «κύμα» ψηφιακής επαφής, με αγνώστους, είναι:
1. Για αρχή, οι γονείς καλό είναι να «κλειδώσουν» τις συσκευές και να τις θέσουν σε περιορισμένη λειτουργία. Βεβαίως, μπορούν να διατηρούν και στο κινητό τους μια εφαρμογή, η οποία κάθε στιγμή ελέγχει και δείχνει το τι βλέπει το παιδί. Ενδέχεται το παιδί να προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο με την ηλικία του ή την ψυχική του κατάσταση.
2. Οργανώστε μια συζήτηση με τα παιδιά για το πώς λειτουργεί το διαδίκτυο και προσπαθήστε μέσα από την κουβέντα να εντοπίσετε ποιους YouTubers παρακολουθεί, τι θεματολογίας είναι το κανάλι τους, γιατί του αρέσουν οι συγκεκριμένοι και ψάξτε για το πώς βγάζουν χρήματα αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης, θυμίστε τους να μην δημοσιοποιούν ή μοιράζονται (ακόμη και σε προσωπικά σχόλια) προσωπικά στοιχεία, όπως είναι η διεύθυνσή σας ή το πού πηγαίνουν σχολείο. Τώρα, αν κάποιοι YouTubers που παρακολουθεί το παιδί θεωρήσετε ότι μοιράζονται ανάρμοστο περιεχόμενο στο κανάλι τους, ικανό να αναστατώσουν τα ανήλικα, μπορείτε πάντοτε να το «αναφέρεται» (flag content) στο YouTube και να εξηγήσετε ήρεμα στο παιδί σας πως δεν συμφωνείτε, βάζοντας όρια για το δικό του καλό.
3. Καλό είναι στη συσκευή που χρησιμοποιούν συχνότερα τα παιδιά να μην έχετε αποθηκευμένα στοιχεία, όπως π.χ. την πιστωτική σας κάρτα.
4. Κάποτε τα παιδιά επηρεάζονται από το unboxing προϊόντων, που διαφημίζουν οι YouTubers, και ζητάνε επίμονα την απόκτησή τους. Ρωτήστε τα γιατί θέλουν το συγκεκριμένο προϊόν και αποφασίστε από κοινού αν πράγματι το επιθυμούν, αν αξίζει και αν θα το αγοράσετε.
Η τεχνολογία έχει σίγουρα και τα θετικά και τα αρνητικά της, και τίποτα δεν είναι μονόπλευρο. Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν από νωρίς ώστε να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο, κάνοντας υπεύθυνες πλοηγήσεις κι αποφεύγοντας παγίδες. Παραμείνετε, ό,τι κι αν συμβεί, κοντά τους με αγάπη, ενσυναίσθηση κι επικοινωνία, δείξτε τους υπομονή, επιμονή και τον τρόπο.