Συναισθηματική νοημοσύνη και εσωτερική πυξίδα! Είναι δύο έννοιες που θα αναπτύξουμε σε αυτό το άρθρο, απαραίτητες στην ανατροφή των παιδιών, για την αυτοεκτίμησή τους αλλά και την αποδοχή τους προς τους γύρω τους.

Στην δύσκολη και πρωτόγνωρη εποχή που ζούμε, οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις που έρχονται να προστεθούν στο ήδη βεβαρυμμένο τους πρόγραμμα. Τα παιδιά έχουν βγει από τη ρουτίνα τους, έχουν απομακρυνθεί από την κοινωνική τους ζωή, την επαφή τους με τα άλλα παιδιά, και αναζητούν στο πρόσωπο των γονιών τους ψύχραιμες προσωπικότητες, αισιόδοξες και με λύσεις. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο οι γονείς να θωρακίσουν την ψυχή και τις αντοχές τους και να ανακαλύψουν τρόπους για υγιές Coaching προς τα παιδιά τους, αλλά και λαμβάνοντας υποστήριξη για τους ίδιους.

Στο Coaching που θα προσφέρει αυτό το διάστημα ο γονιός προς το παιδί του το πιο σημαντικό είναι να το βοηθήσει να αποκτήσει ψυχική ανθεκτικότητα. Γιατί; Με την ψυχική ανθεκτικότητα, το παιδί θα αναπτύξει ισχυρή εσωτερική πυξίδα, ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει δυναμικά σε κάθε δοκιμασία της ζωής του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, πως το παιδί μιμείται την συμπεριφορά των γονιών του. Άρα καλό είναι να ενισχύσετε οι γονείς και την δική σας εσωτερική πυξίδα με κατάλληλο και υγιή τρόπο, ώστε να σταθείτε φάρος και βράχος για τα παιδιά σας, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Το πιο βασικό είναι να εμπνεύσετε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, ακόμη κι όταν αυτά είναι αρνητικά. Έτσι τα παιδιά θα είναι σε θέση να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και η μετάβασή τους στον πραγματικό κόσμο και σε πραγματικές συνθήκες ζωής θα γίνει πιο ομαλά. Όταν είμαστε ειλικρινείς και αυθεντικοί προς τον εαυτό μας ρυθμίζουμε την εσωτερική μας πυξίδα και οδηγούμαστε στην ευτυχία.

Εξίσου σημαντική είναι η ενσυναίσθηση. Το να μάθουμε στα παιδιά μας να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήματα των άλλων, όπως τα δικά τους. Με την ενσυναίσθηση τα παιδιά θα μπορέσουν να συνδεθούν με τους γύρω τους και να κρίνουν ορθότερα τι χρειάζονται και σε ποιες καταστάσεις αξίζει να επιμείνουν.
Ακόμη ένα βήμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ως γονείς, στο Coaching με τα παιδιά μας, είναι το να δουλέψουμε μαζί τους για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών μας προς τον εαυτό τους. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει να λύνει υπεύθυνα τα προβλήματά του, μόνο του, αλλά και να συμμετέχει θετικά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, μεγιστοποιώντας την αυτοπεποίθησή του.

Άλλο ένα σημείο που θα πρέπει να εμφυσήσουμε και να καλλιεργήσουμε στα παιδιά, είναι το θάρρος. Η αποτυχία είναι κι αυτή στο «πρόγραμμα» κι απλώς, ένα ακόμη μάθημα ζωής. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να απογοητεύονται. Τουναντίον, η όποια αποτυχία θα πρέπει να τα δεσμεύει ακόμη περισσότερο προς τον στόχο που έχουν θέσει. Έτσι αυξάνεται και η αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Όλα τα παραπάνω, που αποτελούν μικρά βήματα Coaching για εσάς και τα παιδιά σας, μπορείτε να τα εφαρμόσετε μέσα από την αφήγηση παραμυθιών, μέσα από τη μουσική και το βιωματικό θέατρο. Τα παιδιά θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα εκφράζουν, να τα αποδέχονται και να τα μοιράζονται. Επίσης, θα μάθουν να είναι υπεύθυνα άτομα.
Έχοντας ανεπτυγμένη την συναισθηματική τους νοημοσύνη, τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ευτυχία και επιτυχία στο χτίσιμο αρμονικών σχέσεων.

Με το σωστό Coaching, το παιδί κατορθώνει να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε πρόκληση, πολύ πιο εύκολα κι αποτελεσματικά.

Αικατερίνη Παπαϊωάννου
Kids life Coach.