Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν σιγά-σιγά και το κουδούνι του σχολείου θα ηχήσει σε πολύ λίγο καιρό. Τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία. Γονείς και παιδιά αγχώνονται για αυτή την μεταβατική περίοδο, ιδίως όταν το παιδί αλλάζει τάξη ή ακόμη και σχολικό περιβάλλον, και φυσικά εάν είναι πρωτάκι.
Οι μεν γονείς γιατί πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά σε συναισθηματικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο, τα δε παιδιά μια και βιώνουν διάφορα και πρωτόγνωρα συναισθήματα όπως είναι το γεγονός ότι θα γνωρίσουν νέους δασκάλους, ίσως και συμμαθητές.
Κάποιες συμβουλές, ώστε αυτή η μετάβαση ή επιστροφή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή, είναι:
1. Συζητήστε μαζί με τα παιδιά για την πρώτη επαφή ή την επιστροφή τους στο σχολειό. Μοιραστείτε μαζί τους την δική σας εμπειρία, το πώς αισθανθήκατε και τελικά πόσο όμορφη ήταν η πρώτη μέρα, αφού κάνατε πολλούς νέους φίλους… Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να σας μιλήσουν ανοιχτά για τις φοβίες τους, για το τι είναι αυτό που τα ανησυχεί και το πώς αισθάνονται που θα ξαναβρεθούν στα θρανία. Μπορείτε να τα βοηθήστε να εξοικειωθούν ομαλότερα, διαβάζοντάς τους σχετικά βιβλία κυρίως εάν πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο.
2. Μάθετε στα παιδιά να εκφράζουν ό,τι νιώθουν! Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Κάποια παιδιά ντρέπονται να πούνε αυτό που νιώθουν. Εξηγήστε τους ότι και τα υπόλοιπα παιδιά αλλά ακόμη και ο δάσκαλος νιώθουν μια κάποια αμηχανία τις πρώτες μέρες και ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι. Μπορείτε ακόμη να σκαρφιστείτε ιστοριούλες με παραδείγματα και με τη χρήση μουσικής και ζωγραφικής.
3. Δημιουργήστε μια ρουτίνα. Το καλοκαίρι, τα παιδιά -όπως και οι ενήλικες άλλωστε- χαλαρώνουν, είναι πιο ελεύθερα, συχνά χωρίς πρόγραμμα, μακριά από υποχρεώσεις και διάβασμα ή δραστηριότητες. Συνιστώ, λοιπόν, ακόμη και λίγες μέρες πριν αρχίσει το σχολείο, να ξεκινήσουν να κοιμούνται νωρίτερα, βάζοντας ξυπνητήρι το πρωί, ώστε να προσαρμοστούν ευκολότερα στην αλλαγή και τη ρουτίνα της σχολικής χρονιάς.
4. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να προετοιμαστούν, διαβάζοντας, γράφοντας, ώστε να εξασκήσουν το μυαλό τους για την χρονιά που έρχεται και να νιώσουν ενθουσιασμό για τις νέες γνώσεις που θα κατακτήσουν.
5. Περιορίστε σιγά-σιγά τον χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, ώστε τα παιδιά να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα κάθονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη.
6. Κoυβεντιάστε μαζί τους για το ποιες δραστηριότητες επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τον χειμώνα, ώστε να έχετε χρόνο να ψάξετε μαζί για το καλύτερο περιβάλλον/σχολή.
Ως γονείς, είναι στο χέρι σας να κάνετε την μετάβαση ή την επιστροφή των παιδιών στην τάξη πιο εύκολη και ομαλή. Διατηρήστε καλή και ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί σας, όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μια και έτσι τα βοηθάτε να αναπτυχθούν συναισθηματικά και πνευματικά, με ασφάλεια και αυτοεκτίμηση.